بستههای مراقبتی «پزشکی خانواده» برای بیماریها / پیشگیری؛ وظیفه اصلی مراقبان سلامت
دکتر علیرضا رئیسی وی در خصوص نقش برنامه پزشکی خانواده و نظام ارجاع در کنترل بیماری ها به ویژه بیماری های غیرواگیر مانند دیابت گفت: فلسفه ایجاد برنامه پزشکی خانواده ایجاد دسترسی همگانی به خدمات سلامت است. پوشش طرح طب خانواده به گونه ای است که یک تیم پزشکی خانواده ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی برای یک جمعیت خاص در نظر گرفته می شود. وقتی صحبت از مراقبت به میان می آید، بسته های مختلف مورد توجه قرار می گیرند.
تعریف بسته های مراقبتی در برنامه پزشکی خانواده و نظام ارجاع
وی درباره بسته های مراقبتی طرح پزشکی خانواده و سامانه ارجاع تصریح کرد: بسته های مراقبتی مختلف مربوط به بیماری های واگیر و غیرواگیر در کانون توجه قرار دارد. در کنار بسته های مراقبتی بیماری های واگیر و غیرواگیر، موارد دیگری مانند بارداری و جوانی جمعیت نیز مورد توجه قرار گرفته است. از آنجا که بسته های مراقبتی متعددی در نظر گرفته می شود، عوامل خطر مانند چاقی، دیابت، فشار خون بالا، سیگار کشیدن و عدم تحرک مورد توجه قرار می گیرند.
پیشگیری؛ وظیفه اصلی کارکنان بهداشت و درمان
معاون بهداشتی وزارت بهداشت، پیشگیری را وظیفه اصلی مراقبین سلامت عنوان کرد و افزود: مراقبان سلامت باید در سطح اول و در منزل از بیماری ها پیشگیری کنند تا عوامل خطر کاهش یابد. اگر در مسیر کاهش عوامل خطر قرار بگیریم، مطمئناً می توانیم کنترل بهتری در زمینه بیماری های شایع مانند دیابت و فشار خون داشته باشیم. رسیدگی به بیماری دیابت در 3 مرحله انجام می شود که اولین مرحله پیشگیری است.
شناسایی افراد مبتلا به «پیش دیابت» در مرحله دوم
رئیسی درباره مرحله دوم کنترل دیابت در برنامه پزشکی خانواده و نظام ارجاع گفت: مرحله دوم مربوط به افرادی است که دیابت دارند اما از بیماری خود اطلاعی ندارند. دیابتی هایی که از بیماری خود بی خبرند در غربالگری ها شناسایی می شوند. افراد در مرحله «پیش دیابت» هستند و در غربالگری ها شناسایی می شوند، اقدامات پیشگیرانه می تواند از ابتلا این گروه به دیابت جلوگیری کند.
معاون بهداشتی وزارت بهداشت درباره مرحله سوم طب خانواده مرتبط با دیابت توضیح داد: افرادی که به دیابت مبتلا می شوند به دو دسته تقسیم می شوند. گروهی که درمان می شوند و گروهی دیگر روند درمان خود را پیگیری نمی کنند. اگرچه برخی از آنها مبتلا به دیابت هستند، اما روند درمانی خود را که یکی از معضلات نظام سلامت است، دنبال نمی کنند. وزارت بهداشت در نظر دارد بیماران دیابتی را تحت پوشش قرار دهد تا از درمان کامل و کنترل بیماری خود برخوردار شوند.
مشکلات سیستم سلامت در مواجهه با دیابت
رئیسی ادامه داد: با وجود اینکه برخی از بیماران از وضعیت بیماری خود آگاه هستند، از مصرف دارو خودداری می کنند یا از داروهای تجویز شده به درستی استفاده نمی کنند. علاوه بر پرهیز از مصرف دارو یا مصرف نادرست آن، تجویز دوز نامناسب یا عدم پیگیری درمان از دیگر مسائل و مشکلات مرتبط با دیابت در کشور است.
معاون وزیر بهداشت تصریح کرد: در صورت عدم توجه بیمار به روند درمان و اجتناب از مصرف دارو یا عدم تجویز دارو در دوز مناسب، بیمار دچار دیابت کنترل نشده می شود که عوارض دیابت را برای فرد به همراه خواهد داشت. .
وی گفت: مراحل پیشگیری از بیماری، شناسایی و ارائه درمان کامل و غربالگری و شناسایی بیماران و افراد پیش دیابتی در قالب پزشک خانواده و توسعه شبکه قابل دسترسی است.
منبع: ایسنا