توصیه های تغذیه ای برای دیابت نوع 2
فرناز شهدایان در گفت و گو با خبرنگار ایمنا با اشاره به اینکه سبک زندگی سالم به ویژه تغذیه صحیح و اصولی برای بیماران دیابتی بسیار حائز اهمیت است، اظهار کرد: تغییر سبک زندگی و تغذیه می تواند اولین خط درمان در مراحل اولیه نوع باشد. 2 دیابت به طور کلی سبک زندگی سالم به مجموعه ای از رفتارها و عادات اطلاق می شود که به حفظ و بهبود سلامت جسمی، روانی و اجتماعی فرد کمک می کند.
وی افزود: عناصر اصلی سبک زندگی سالم شامل رژیم غذایی متعادل، نوشیدن آب کافی و کاهش مصرف نوشیدنی های شیرین و الکلی، فعالیت بدنی منظم، مدیریت استرس، خواب کافی، داشتن روابط اجتماعی سالم، فرآیندهای پیشگیری از بیماری، عدم استفاده از دخانیات است. و الکل و آموزش و آگاهی اشاره کرد.
این متخصص تغذیه و رژیم درمانی تصریح کرد: رژیم غذایی متعادل و متنوع به طور کلی شامل مصرف انواع مواد غذایی از جمله میوه ها، سبزیجات، لبنیات کم چرب، غلات کامل، پروتئین های کم چرب و چربی های سالم و محدود کردن مصرف شکر، نمک و چربی های اشباع و ترانس. .
وی خاطرنشان کرد: اهمیت سبک زندگی سالم و تغذیه مناسب در بیماران دیابتی به این بستگی دارد که این موارد به کنترل قند خون، مدیریت وزن، کاهش خطر عوارض ناشی از دیابت و بیماری های مرتبط با آن، تنظیم متابولیسم بدن، افزایش انرژی و… بهبود کیفیت زندگی نقش بازی می کنند.
شهدایان با تاکید بر اینکه تغذیه پیشگیرانه یا به عبارتی پیشگیری از غذا نقش حیاتی در مدیریت و سلامت کلی بیماران دیابتی دارد، گفت: به طوری که انتخاب غذایی مناسب به تنظیم سطح گلوکز خون، مصرف یک رژیم غذایی متعادل با مقادیر مناسب کربوهیدرات کمک می کند. پروتئین ها و چربی ها می توانند از افزایش ناگهانی قند خون جلوگیری کنند.
وی ادامه داد: بسیاری از افراد مبتلا به دیابت دارای اضافه وزن یا چاق هستند، تغذیه پیشگیرانه بر دستیابی و حفظ وزن سالم تمرکز دارد که می تواند حساسیت به انسولین را بهبود بخشد و خطر عوارض را کاهش دهد، یک رژیم غذایی برنامه ریزی شده درست. انجام شده است، می تواند از بروز عوارض مرتبط با دیابت مانند بیماری های قلبی عروقی جلوگیری کرده یا آن را به تاخیر بیندازد، نوروپاتی، نفروپاتی و رتینوپاتی برای کمک کردن
این متخصص تغذیه و رژیم درمانی تصریح کرد: مداخلات تغذیه ای می تواند سلامت کلی متابولیک از جمله پروفایل لیپیدی و فشار خون را که برای بیماران دیابتی در معرض خطر بیماری قلبی حیاتی است، بهبود بخشد. یک رژیم غذایی مناسب باید شامل غذاهای غنی از مواد مغذی باشد. تشویق و اطمینان حاصل کنید که افراد ویتامین ها و مواد معدنی ضروری را برای حمایت از سلامت کلی و عملکرد سیستم ایمنی دریافت می کنند.
وی با توجه به اینکه چگونه یک رژیم غذایی متعادل می تواند بر خلق و خو و عملکرد شناختی تأثیر مثبت بگذارد، گفت: انتخاب مواد غذایی ممکن است به کاهش احساس اضطراب و افسردگی که اغلب با بیماری های مزمن مانند دیابت مرتبط است و در نهایت برنامه غذایی شخصی (برنامه ای که تنظیم می شود کمک کند. به طور خاص برای یک فرد و با در نظر گرفتن تمام شرایط فرد)، امکان برنامه ریزی وعده های غذایی شخصی بر اساس نیازها، ترجیحات و سبک زندگی خاص بیمار را فراهم می کند و رعایت توصیه های غذایی را آسان می کند. لازم به ذکر است که تغذیه مناسب به جای رژیم های غذایی کوتاه مدت باعث ایجاد تغییرات طولانی مدت در رژیم غذایی می شود و عادات پایداری را ایجاد می کند که می تواند به مزایای سلامتی پایدار منجر شود.
مدیریت دیابت نوع 2 با تغذیه اولیه
شهدایان با تاکید بر توصیه های تغذیه ای برای مدیریت دیابت نوع 2 گفت: مدیریت کربوهیدرات برای این دسته از بیماران ضروری است که علاوه بر میزان کربوهیدرات در رژیم غذایی، کیفیت آن نیز مورد توجه قرار گیرد و مصرف غلات کامل حبوبات، میوه ها و سبزیجات را باید در نظر گرفت. تاکید و محدود کردن کربوهیدرات های تصفیه شده و قندهای افزوده، یکی دیگر از موارد مرتبط با کربوهیدرات ها، شاخص بخشش غذاهای دارای شاخص است بخشش پایین می تواند به کنترل بهتر قند خون کمک کند.
وی ادامه داد: مصرف متعادل منابع پروتئین و چربی برای این گروه از بیماران دیابتی مهم است، منابع پروتئینی کم یا بدون چربی مانند مرغ، ماهی، تخم مرغ، لوبیا و آجیل باید در برنامه غذایی روزانه گنجانده شود، پروتئین می تواند به حفظ عضلات کمک کند. جرم و برای کمک به افزایش سیری، مصرف چربی های سالم بر منابع چربی های غیراشباع مانند روغن زیتون، کلزا، آجیل و ماهی های چرب متمرکز شده و چربی های اشباع و ترانس را محدود می کند، زیرا چربی ها می توانند حدود 20 تا 35 درصد کل را تشکیل دهند. کالری روزانه اختصاص دهد
این متخصص تغذیه و رژیم درمانی تصریح کرد: غذاهای غنی از فیبر می توانند کنترل قند خون را بهبود بخشند و سلامت گوارش را بهبود بخشند و حداقل 25 تا 30 گرم فیبر در روز از منابعی مانند سبزیجات، میوه ها، غلات کامل و حبوبات را هدف قرار دهند.
وی تاکید کرد: زمان بندی و دفعات وعده های غذایی برای بیماران دیابتی نوع 2 نیز حائز اهمیت است، زمان بندی منظم وعده های غذایی می تواند به حفظ قند خون در حد نرمال کمک کند، برخی مطالعات نشان داده است که مصرف وعده های غذایی کوچکتر و بیشتر می تواند قند خون را کنترل کند. بهتر است، با این حال ترجیحات فردی و سبک زندگی باید تکرار وعده های غذایی را هدایت کند.
شهدایان محدودیت غذاهای فرآوری شده را برای این دسته از بیماران ضروری دانست و گفت: مصرف غذاهای فرآوری شده که دارای قند، سدیم و چربی های ناسالم هستند باید در رژیم غذایی محدود شود که شامل نوشابه های قندی، نوشابه ها می شود. ، انواع شیرینی و شکلات، انواع فست فودها، سوسیس، کالباس، بستنی، کره، خامه، روغن جامد، دال و انواع سس ها، این غذاها منجر به افزایش وزن و مقاومت به انسولین می شود.
وی بیان کرد: محدودیت قند و نمک نیز باید در رژیم غذایی سالم مورد توجه قرار گیرد، کاهش مصرف قندهای افزوده و نمک در رژیم غذایی و استفاده از ادویه و سبزی برای طعم دادن به غذا به جای نمک و شکر نیز حائز اهمیت است.
این متخصص تغذیه و رژیم درمانی تصریح کرد: استفاده از مواد غذایی مفید مانند دارچین، زردچوبه، زنجبیل، سرکه سیب، دانه چیا، چای سبز، کفیر، بامیه و کدو تنبل، اسیدهای چرب امگا 3 موجود در ماهی های چرب دریایی و تخم کتان می تواند قند خون را بهبود بخشد. و افزایش حساسیت به انسولین کمک می کند البته افراد دیابتی نوع 2 نیز باید در مصرف این اقلام اعتدال را رعایت کنند.
وی خاطرنشان کرد: رعایت این نکات می تواند به بیماران دیابتی کمک کند تا قند خون خود را بهتر کنترل کنند و از عوارض ناشی از این بیماری و بروز دیابت پیشگیری کنند.