ادامه روند رشد ریه تا 2 سالگی و کاهش توانایی آن در بازسازی پس از 8 سالگی در کودکان
محسن رئیسی در گفت و گو با خبرنگار ایمنا با اشاره به روند رشد ریه در نوزادان و کودکان اظهار کرد: رشد ریه از هفته سوم بارداری شروع می شود، در واقع از هفته سوم بارداری جوانه ریه تشکیل می شود و آن را تشکیل می دهند. به تدریج رشد و پنج مرحله رشد را تجربه می کند. و آخرین مرحله رشد ریه از هفته سی و ششم بارداری است و این رشد تا بعد از تولد نوزاد ادامه دارد.
وی با بیان اینکه مرحله نهایی رشد ریه در واقع مهمترین مرحله است، تصریح کرد: اگر نوزادی قبل از هفته سی و ششم بارداری به دنیا بیاید، ریه او رشد نکرده و آمادگی ورود به محیط را ندارد، بنابراین با مشکلاتی مواجه می شود. توسط این نوزاد نارس و مهمترین مسئله کمبود سورفکتانت است
فوق تخصص ریه کودکان عنوان کرد: سورفکتانت این ماده ای است که سطح ریه را می پوشاند و از فرو ریختن ریه ها که در نوزادان نارس رخ می دهد جلوگیری می کند. سورفکتانت ترشح نمی شود یا مقدار کمی دارد و همین امر ریه ها را مستعد می کند کف زدن و ظرفیت ریه کاهش می یابد.
رئیسی با اشاره به اینکه هر چه سن حاملگی در زمان تولد نوزاد کمتر باشد، عوارض برای نوزاد بیشتر خواهد بود، ادامه داد: اگر مادری احساس کند در خطر زایمان زودرس قرار دارد. بنابراین با تشخیص پزشک، آمپول های بتامتازون یا کورتون به مادر تزریق می شود سورفکتانت ترشح شود و اثرات آن بر نوزاد بسیار کمتر خواهد بود.
وی گفت: رشد ریه ها حتی پس از تولد نیز ادامه خواهد داشت و این رشد تا دو سالگی ادامه دارد. نوزاد در هنگام تولد 25 میلیون حباب ریه دارد که این عدد در بزرگسالان 300 میلیون است و تعداد این حباب ها از بدو تولد به تدریج افزایش می یابد و تا دو سالگی به 300 میلیون می رسد و سپس اندازه حباب ها افزایش می یابد تا اینکه سن هشت سالگی .
این فوق تخصص ریه کودکان با بیان اینکه تا هشت سالگی شاهد روند رشد ریه در کودکان هستیم، افزود: اگر ریه های کودک بعد از هشت سالگی آسیب ببیند، ریه ها ظرفیت بالایی برای بازسازی ندارند، اما اگر ریه های کودک بعد از هشت سالگی آسیب ببینند. سن کودک کمتر از هشت سال است، ریه او قدرت بازسازی بیشتری دارد.