نحوه تشخیص کشیدگی تاندون زانو و راهکارهای درمان آن
کشیدگی تاندون زانو دقیقا چیست و چه علائم و نشانه هایی دارد؟ چگونه کشیدگی یا پارگی تاندون زانو را درمان کنیم؟ تاندون زانو استخوان کشکک (کشکک) را به عضله چهار سر ران متصل می کند و نقش بسیار مهمی در عملکرد زانو دارد و در تمامی حرکات از جمله راه رفتن، دویدن، پریدن و یا حتی خم شدن و صاف کردن زانو نقش دارد.
کشیدگی تاندون زانو نوعی التهاب دردناک است که ممکن است به دلایل مختلفی رخ دهد. در این مقاله در مورد علل و علائم کشیدگی تاندون زانو صحبت می کنیم و همچنین راه های بهبود و درمان آن را معرفی می کنیم.
تاندون چیست؟ تاندون زانو کجاست؟
تاندون یک بافت ضخیم و قوی است که ماهیچه را به استخوان متصل می کند. وظیفه تاندون انتقال نیروی تولید شده توسط عضله به استخوان است تا مفصل بتواند حرکت کند. اگر تاندون وجود نداشته باشد (یا آسیب دیده باشد) نمی توانید به درستی حرکت کنید.
اما تاندون زانو دقیقا چیست؟ تاندون کشکک تاندونی است که در جلوی زانو قرار دارد و استخوان کشکک (کشکک) را به عضله چهار سر ران متصل می کند. این تاندون نقش کلیدی در عملکرد زانو دارد و در تمام حرکات از جمله راه رفتن، دویدن، پریدن یا حتی خم شدن و صاف کردن زانو نقش دارد.
در مورد کشش یا پارگی تاندون زانو
کشیدگی تاندون زانو التهاب دردناکی است که در جلوی زانو، درست زیر کاسه زانو احساس میشود. این التهاب و کشش زمانی اتفاق می افتد که تاندون کشکک به تدریج با حرکات مکرر و زیاد یا حرکات غیر اصولی (مانند پریدن زیاد) ضعیف می شود.
پزشکان گاهی اوقات فشار تاندون زانو را “سندرم زانو جامپر” می نامند. زیرا در بین ورزشکارانی که زیاد می پرند رایج است. در موارد شدیدتر، تاندون آنقدر ضعیف و کشیده می شود که پاره می شود. علائم رایج آن عبارتند از:
- درد شدید زانو در جلوی زانو؛
- حساسیت حتی به لمس سبک درست زیر کاسه زانو؛
- سفتی زانو که ممکن است خم شدن یا صاف کردن زانو را دشوار کند.
دلایل کشش یا پارگی تاندون زانو چیست؟
کشیدگی (یا پارگی) تاندون زانو در اثر فشار مکرر و مزمن روی زانو ایجاد می شود. هر نوع استفاده نادرست یا استفاده بیش از حد از زانو می تواند باعث کشیدگی تاندون زانو شود. ورزشکاران رشته های ورزشی مانند بسکتبال، فوتبال، ژیمناستیک یا برخی ورزش های رزمی (مثل تکواندو) کسانی هستند که بیشتر از این آسیب رنج می برند. این معمولا یک آسیب ورزشی است، اما ممکن است در محل کار یا تفریح نیز اتفاق بیفتد.
مراقب باشید که اگر تاندون زانو ساییده شود و با وجود درد به فعالیت بدنی ادامه دهید، این ساییدگی ها فرصتی برای بهبودی پیدا نمی کند و این فشار مضاعف در نهایت باعث پارگی تاندون می شود.
نحوه تشخیص کشیدگی یا پارگی تاندون زانو
تشخیص کشیدگی یا پارگی زانو بر عهده پزشک است و با معاینه فیزیکی این آسیب را تشخیص می دهد. اما جدای از معاینه، ممکن است از تست های تصویربرداری نیز برای عکس برداری از زانو و بافت اطراف آن استفاده شود، آزمایش هایی از جمله:
- اشعه ایکس از زانو
- ام آر آی (تصویربرداری تشدید مغناطیسی)
- سونوگرافی
درمان های کشیدگی تاندون زانو
برای درمان کشیدگی یا پارگی تاندون زانو، باید به توصیه پزشک عمل کنید. این پزشک است که درمان را تعیین می کند. اما احتمالاً توصیه های زیر را به شما خواهد داد.
- استراحت: از حرکات یا فعالیت هایی که باعث تاندونیت می شود خودداری کنید. بسیار مهم است که از وارد کردن فشار بیش از حد به تاندون خود اجتناب کنید.
- یخ: برای کاهش تورم زانو، یخ یا کیسه سرد را روی زانوی خود قرار دهید. می توانید روزی چند بار به مدت 15 دقیقه یخ را روی زانوی خود قرار دهید. کیسه یخ را در یک حوله نازک یا پارچه تمیز بپیچید تا مستقیماً روی پوست قرار نگیرد و باعث سوختگی پوست نشود.
- بالا نگه داشتن ساق پا: زانوهای خود را تا حد امکان بالاتر از سطح قلب خود نگه دارید. اگر دراز کشیده اید، می توانید زانوی خود را روی یک بالش یا کوسن قرار دهید.
- دارو: برخی از مسکن ها التهاب را کاهش داده و درد را تسکین می دهند. استامینوفن درد را تسکین می دهد اما التهاب را کنترل نمی کند. اگر از مسکن های بدون نسخه استفاده می کنید، توجه داشته باشید که باید به پزشک خود اطلاع دهید.
- زانو زدن: زانوبند میتواند از زانوی شما در حین بهبود حمایت کند. پزشک به شما می گوید که به چه نوع زانوبند نیاز دارید و چه مدت باید از آن استفاده کنید. پس چیزی به زانوی خود نبندید زیرا ممکن است فشار بیشتری به آن وارد کنید.
- تمرینات فیزیوتراپی: این تمرینات انعطاف پذیری شما را بهبود می بخشد و عضلات اطراف زانو را تقویت می کند. در نتیجه، زانو به تدریج می تواند مقاومت بیشتری پیدا کند و بهتر حرکت کند. اما نوع تمرینات باید توسط فیزیوتراپیست انتخاب شود.
نکته: توجه داشته باشید که اگر کشیدگی تاندون خفیف باشد، ممکن است با استراحت و زمان بهتر شود، اما استراحت بسیار ضروری است و اگر فشار همچنان روی زانو باشد، فرصتی برای بهبودی وجود ندارد. بنابراین استراحت بسیار مهم است.
جراحی تاندون زانو
اگر از کشیدگی تاندون زانو رنج می برید، به ندرت به جراحی نیاز است، مگر اینکه تاندون واقعا پاره شده باشد و درد غیر قابل تحمل باشد!
انواع تمرینات برای بهبود کشش تاندون زانو
در ادامه یک سری تمرینات ساده برای بهبود کشش تاندون زانو در اختیار شما قرار می دهیم. بهتر است پزشک (یا فیزیوتراپیست) به شما ورزش کند و هیچ کاری را بدون نظر او انجام ندهید. اما تمرینات زیر به تقویت عضلات چهارسر ران، همسترینگ و ساق پا کمک می کند و از آتروفی عضلانی در طول دوره ریکاوری و استراحت جلوگیری می کند.
این تمرینات باید بدون وزنه و بدون اینکه به شما فشار بیاورند انجام شود و در صورت احساس درد ورزش را قطع کنید.
- بالا بردن پا در حالت دراز کشیدن
- اسکات استاتیک
- کشش پشت دراز کشیده
- پله بالا رفتن (بالا و پایین رفتن از پله)
- مینی اسکات (اسکوات با نشستن کم)
- پای ایستاده
- تمرینات تعادلی (مانند ایستادن روی یک پا)
حرف پایانی
کشیدگی تاندون زانو یک التهاب دردناک است که در نتیجه آسیب به جلوی زانو، درست زیر کاسه زانو رخ می دهد و به تدریج تاندون کشکک را ضعیف می کند. برای درمان کشیدگی یا پارگی تاندون زانو باید با پزشک مشورت کنید و به توصیه های او عمل کنید. در این مقاله در مورد دلایل و نحوه تشخیص کشیدگی تاندون زانو صحبت کردیم و همچنین راهکارهای رایج درمانی را معرفی کردیم.
منابع: کلیولند کلینیک – ارتوپدی ارتجاعی
منبع:سلامت جو