خواص شگفت انگیز یک میوه پاییزی؛ از تقویت سیستم ایمنی تا پیشگیری از سرطان
الهه جعفرزاده: پرتقال که از خانواده مرکبات است یکی از محبوب ترین میوه های فصل پاییز است. این میوه گنجینه ای غنی از مواد مغذی و ترکیبات گیاهی محافظ از جمله ویتامین ها، مواد معدنی و آنتی اکسیدان ها است. به همین دلیل مصرف آن می تواند سیستم ایمنی بدن را تقویت کرده و از بسیاری از بیماری ها پیشگیری کند. این میوه پاییزی در تنظیم و متعادل کردن فشار خون نیز نقش دارد.
مطالعات نشان می دهد که مصرف منظم پرتقال از بسیاری جهات برای سلامتی مفید است. که در زیر به آنها اشاره می شود:
بهبود سلامت قلب
بیماری های قلبی در حال حاضر شایع ترین علت مرگ زودرس در جهان است. مصرف پرتقال برای کسانی که مشکلات قلبی دارند یا مستعد ابتلا به آن هستند توصیه می شود. برخی از مواد مغذی و ترکیبات گیاهی موجود در پرتقال از جمله ویتامین C، فلاونوئیدها و کاروتنوئیدها به بهبود سلامت قلب و کاهش خطر بیماری قلبی کمک می کنند. همچنین طبق مطالعات، مصرف منظم آب پرتقال در کاهش عوامل بیماری های قلبی از جمله قند خون، کلسترول بد و نشانگر التهابی پروتئین واکنشی C (CRP) موثر است.
کاهش خطر ابتلا به سرطان
علاوه بر محافظت از سلامت قلب، مصرف منظم پرتقال و سایر مرکبات می تواند به کاهش خطر ابتلا به انواع خاصی از سرطان مانند سرطان های ریه، دهان، معده، سر و گردن کمک کند.
پیشگیری از دیابت
رژیم های غذایی سرشار از مرکبات در کاهش خطر ابتلا به دیابت نوع 2 مفید هستند. مطالعه ای که بر روی بیش از 7000 بزرگسال استرالیایی انجام شد نشان داد افرادی که در رژیم غذایی روزانه خود پرتقال و سایر مرکبات مصرف می کردند 36 درصد کمتر در معرض ابتلا به دیابت بودند.
تقویت سیستم ایمنی بدن
پرتقال و سایر مرکبات منابع عالی ویتامین C هستند و نقش اساسی در عملکرد سلول های ایمنی دارند. علاوه بر این، ویتامین C یک آنتی اکسیدان قوی است و به محافظت در برابر آسیب اکسیداتیو کمک می کند. آسیب اکسیداتیو می تواند بر سلامت سیستم ایمنی بدن تأثیر منفی بگذارد و خطر ابتلا به بیماری را افزایش دهد. بسیاری از ترکیبات دیگر موجود در پرتقال، از جمله هسپریدین و نارینژنین، دارای فعالیت های ضد التهابی هستند. التهاب مزمن می تواند بر پاسخ ایمنی تأثیر منفی بگذارد، بنابراین خوردن منظم غذاهای غنی از مواد ضد التهابی برای بهبود عملکرد سیستم ایمنی ضروری است. فیبر یکی دیگر از مواد مغذی موجود در پرتقال است که با حفظ تعادل سالم باکتری های روده، سیستم ایمنی را تقویت می کند.
جلوگیری از کم خونی
خوردن غذاهای غنی از ویتامین C ممکن است به پیشگیری از کم خونی کمک کند. کم خونی زمانی رخ می دهد که بدن از مقدار کافی آهن معدنی محروم شود. اگرچه پرتقال منبع غنی آهن نیست، اما منبع عالی ویتامین C است و توانایی بدن در جذب آهن را افزایش می دهد.
بهبود عملکرد مغز
فلاونوئیدهای موجود در پرتقال در پیشگیری از بیماری های عصبی مانند آلزایمر و پارکینسون که در نتیجه تجزیه سلول های سیستم عصبی ایجاد می شود، نقش دارند. در این راستا، تحقیقات نشان می دهد که مصرف زیاد آب مرکبات باعث بهبود عملکرد شناختی در سالمندان می شود. مصرف آب پرتقال نیز به زنان باردار برای حفظ آرامش و جلوگیری از اثرات مضر استرس توصیه می شود.
منابع: Healthline
۴۷۲۳۲
منبع:خبرآنلاین