توصیه های طب سنتی برای درمان سرفه های مزمن
به گزارش گروه اجتماعی سلامت جو ، مهدی شفیعی درباره اهمیت تغذیه در مدیریت سرفه اظهار داشت: با شروع فصل سرما و شیوع بیماری های ویروسی تنفسی، سرفه یکی از شایع ترین علائم است. سرفه یک مکانیسم دفاعی طبیعی برای تخلیه ترشحات دستگاه تنفسی فوقانی و تحتانی است، اما گاهی اوقات تداوم و شدت آن برای بیمار آزاردهنده خواهد بود. علاوه بر بیماری های تنفسی ویروسی مانند سرماخوردگی و آنفولانزا، آلودگی هوا، درگیری مزمن سینوس ها و وجود ترشحات در پشت حلق، ورود اجسام خارجی به ریه ها و مجاری تنفسی، ریفلاکس یا برگشت اسید معده. به مری، آلرژی های مختلف و استفاده از برخی داروها می تواند از عوامل باشد. برای ایجاد یا تشدید سرفه.
وی افزود: سرفه های مزمن یا گاه به گاه می تواند ناشی از تغییرات هوا مانند آلودگی هوا یا خشکی هوای تنفسی باشد. همچنین ممکن است پس از ابتلا به یک بیماری ویروسی یا سرماخوردگی برای مدت طولانی سرفه داشته باشید.
شفیعی ادامه داد: اگر سرفه طولانی و آزاردهنده شود، همراه با آن در میزان و کیفیت خلط تغییر کند یا فرد مبتلا علاوه بر سرفه، تنگی نفس نیز داشته باشد، می تواند نشانه ای از بروز بیشتر باشد. بیماری جدی نسبت به یک سرماخوردگی ساده است و حتما باید با پزشک متخصص بررسی شود. در مدیریت سرفه، برخی اقدامات ساده سبک زندگی، به ویژه تغذیه، می تواند کمک کند.
وی با اشاره به توصیه های طب سنتی برای درمان سرفه گفت: روشن شدن وسایل گرمایشی رطوبت هوا را کاهش می دهد، سعی کنید هوای اتاق یا محل نشیمن را با کمی رطوبت حفظ کنید. برای این منظور می توانید از دستگاه های بخارساز استفاده کنید یا ظرفی از آب را روی وسایل گرمایشی قرار دهید. هنگام سرفه از مصرف ادویه های تند و محرک مانند خردل و فلفل، غذاهای شور، ترشیجات، سرخ کردنی ها، فرآورده های گوشتی شور مانند سوسیس و کالباس اجتناب کنید. نوشیدن گلاب یا عرق کاسنی ممکن است سرفه را در برخی افراد تشدید کند.
متخصص طب سنتی دانشگاه علوم پزشکی ایران گفت: موز، انگور، شیر، پرتقال و گریپ فروت، هندوانه، شکلات، قهوه، شیرینی جات و نوشیدنی های شیرین باعث تشدید سرفه در هنگام ابتلا به بیماری های تنفسی تب دار می شوند.
این پزشک افزود: سعی کنید مایعات ولرم بنوشید. استفاده از دمنوش هایی مانند بابونه، گل گاوزبان (در افراد مبتلا به فشار خون مصرف نشود)، آویشن، عناب، سیب، بنفشه، ختمی و پنیر، نعناع با کمی عسل می تواند کمک کننده باشد. فرنی با نشاسته یا آرد برنج، آش جو رقیق، آب هویج، هویج آب پز، شلغم، اسفناج پخته، آب عدس پخته، آش ماش تهیه شده با بال مرغ و گردن در کاهش سرفه مفید است. همچنین در صورت سرفه های خشک و مزمن می توان مخلوط بیدان، قدومه شیرازی، اوگمارو و برهنگ تهیه کرد و مدت کوتاهی در آب جوش و کمی عسل دم کرد و نیم گرم را با قاشق میل کرد. کم کم پوره پخته شده تکه های کوچک سیب و عناب در کاهش سرفه بسیار موثر است.
وی خاطرنشان کرد: مصرف غلات جوانه زده، کدو تنبل، شلغم، اسفناج، آب انار شیرین، شیر گرم با کمی زنجبیل و عسل در فصل سرما از بروز حملات سرفه در افراد حساس به سرما و ناشی از آلودگی هوا جلوگیری می کند. لازم به ذکر است که برخی افراد ممکن است پس از مصرف عسل دچار تشدید سرفه یا احساس سوزش در گلو شوند. این افراد می توانند عسل را در آب جوش حل کرده و کمی بجوشانند و سپس از آب و شربت عسل (عسل کف کرده) استفاده کنند.
شفیعی با اشاره به اینکه خوابیدن به پشت ممکن است باعث ریزش ترشحات از گلو به مجاری تنفسی و سرفه در هنگام خواب شود، گفت: در این شرایط بهتر است به پهلو (ترجیحاً سمت راست) بخوابید. استفاده از بخور گرم با بابونه یا اکالیپتوس می تواند ترشحات سینوسی را رقیق کرده و از بین ببرد و از سرفه های شبانه جلوگیری کند. همچنین بازگشت اسید معده یا ترشحات گوارشی در افرادی که مشکلات گوارشی دارند یکی از علل شایع سرفه به ویژه در هنگام خواب است. برای کاهش آن بهتر است از پرخوری پرهیز کنید و حداقل 2 ساعت بین شام و خواب فاصله بگذارید. این افراد می توانند بعد از شام کمی رب سیب بخورند.
انتهای پیام/