قصور پزشکی قربانگاه بیماران/ پزشکی قانونی چه می کند؟
به گزارش خبرنگار اجتماعی سلامت جو ، تلاش کادر درمانی و پزشکان برای تامین سلامت جامعه قابل انکار نیست و هر ساله تعداد زیادی از بیماران با دریافت خدمات درمانی سلامت خود را به دست می آورند. با این حال، در برخی موارد به دلیل اینکه یک روش درمانی یا تشخیصی بر اساس قوانین علمی و قانونی پیش نمی رود یا درمان انجام شده در شرایطی که بیمار در نهایت به او آسیب می رساند، ممکن است بیمار از سلامتی رنج ببرد. مشکلات و یا حتی در مواردی این درمان ممکن است منجر به مرگ بیمار شود.
در صورت احراز رابطه علت و معلولی بین عمل درمانگر و آسیبی که برای بیمار اتفاق افتاده است، بحث قصور پزشکی مطرح می شود و مصدوم یا خانواده بیمار فوت شده می توانند از درمانگر شکایت کنند.
قصور پزشکی می تواند به 4 صورت اتفاق بیفتد: بی احتیاطی، بی احتیاطی، عدم مهارت و عدم رعایت سیستم های دولتی. سهل انگاری به معنای کارهایی است که پزشک یا درمانگر باید برای بیمار انجام می داد اما انجام نمی داد.
غفلت یعنی انجام کارهایی که نباید برای بیمار انجام داد اما انجام داد. فقدان مهارت یعنی حادثه ای که به دلیل عدم مهارت درمانگر در حین عمل جراحی یا اقدامات درمانی و تشخیصی رخ می دهد و عدم رعایت سیستم های دولتی نیز عدم انطباق با بخشنامه ها یا پروتکل های ابلاغی وزارت بهداشت است. ، به دلیل عدم رعایت، منجر به تخلف و آسیب به بیمار می شود. خواهد بود
بر اساس آمارهای موجود، اگرچه پرونده های قصور پزشکی در نظام سلامت کشور در مقاطعی افزایش یافته است، اما روند رسیدگی به این پرونده ها در پزشکی قانونی با کندی قابل توجهی همراه بوده است. این وضعیت نه تنها بر اعتماد عمومی به نظام سلامت تأثیر منفی میگذارد، بلکه به حقوق بیماران و خانوادههای آنها آسیب وارد میکند.
با بررسی چندین مورد از شکایات که منجر به مشکلات سلامتی یا فوت بیمار شده است، دریافتیم که میانگین زمان رسیدگی به این موارد بیش از یک سال به طول انجامیده است. این مدت طولانی شاید به دلایل متعددی از جمله پیچیدگی پرونده ها، کمبود نیروی انسانی متخصص و … اتفاق افتاده باشد، اما به هر حال طولانی شدن این روند کام بیماران و اطرافیان را تلخ کرده است. آنها را از دستیابی به حقوق قانونی خود ناامید کرد. .
مورد دیگر جوان 28 ساله ای است که در اردیبهشت 1401 با علائمی شبیه سرماخوردگی به داروخانه مراجعه کرده و درخواست تزریق سرم و ویتامین C کرده است اما به دلیل ظاهر شدن داروی ویتامین C با نوعی داروی بیهوشی به اشتباه به او داروی بیهوشی داده شد. تحویل داده شد! وی پس از تزریق این دارو دچار عوارض شدید از جمله کاهش هوشیاری، اختلال در راه رفتن و اختلال در تکلم شد و پس از دو سال بالاخره دستور دریافت وجه به وی صادر شد.
وی که ساکن یکی از روستاهای شیراز است، می گوید در این دو سال رفت و آمد برای اعتراض به آرای صادره برایش بسیار سخت بوده است، چون در راه رفتن و تکلم مشکل دارد.
اذعان پزشکی قانونی به تاخیر در رسیدگی به پرونده های قصور پزشکی
موضوع تاخیر در رسیدگی به برخی پرونده های قصور پزشکی پیش از این به تایید سازمان پزشکی قانونی رسیده بود.
بابک سلحشور، مدیرکل امور کمیسیون های پزشکی سازمان پزشکی قانونی، روند طولانی رسیدگی به پرونده های قصور پزشکی را تایید کرد و به تسنیم گفت: ممکن است مردم احساس کنند رسیدگی به پرونده های قصور پزشکی کمی طولانی است که البته اینطور است. درست است زیرا وقتی پرونده هایی با شکایات قصور در پزشکی در حال بررسی است، نیاز به یک سری اقدامات تکمیلی دارند.
وی متوسط زمان رسیدگی به پرونده های قصور پزشکی را در هر نوبت 2 تا 2.5 ماه عنوان کرد و افزود: زمانی که پرونده را به مرجع قضایی ارجاع می دهیم ممکن است مورد اعتراض یکی از طرفین قرار گیرد و این موضوع باعث می شود که در کمیسیون ها باید موارد مختلفی مورد بررسی قرار گیرد و پشت و رو شدن پرونده ها ممکن است باعث طولانی شدن این روند شود.
آخرین آمار قصور پزشکی منتشر شده در رسانه ها مربوط به سال 1401 است و آمار به روز شده ای بر اساس میزان قصور پزشکی در هیچ رشته پزشکی وجود ندارد.
بر اساس اعلام پزشکی قانونی در سال 1401 تعداد 12445 پرونده قصور پزشکی تشکیل شده که از این تعداد 5712 پرونده منجر به محکومیت پزشک متخلف و 6733 پرونده نیز با تبرئه منتهی شده است، بنابراین می توان گفت مجموع قصور پزشکی بوده است. موارد آنقدر است سرعت دست زدن به آنها زیاد نیست.
طولانی شدن روند رسیدگی به پرونده ها باعث شده است که بسیاری از بیماران از پیگیری حقوق خود صرف نظر کنند و یا افرادی که عزیزان خود را به دلیل قصور پزشکی از دست داده اند از پیگیری پرونده و گرفتار شدن در مراحل پر پیچ و خم قانونی آن بازمانند. همچنین این تصور را ایجاد می کند که پزشکان متناسب با قصور مجازات نمی شوند.
مخالفت سازمان نظام پزشکی با حبس پزشکان در صورت تخلف
همچنین یکی از گلایه های بسیاری از بیماران رسیدگی به پرونده های قصور پزشکی در سازمان نظام پزشکی است.
جانشین پلیس سازمان نظام پزشکی پیش از این به تسنیم گفته بود: در صورت تایید آسیب وارده به بیمار، پزشک باید غرامت بپردازد و در صورت شکایت پلیس، مجازات در مراجع انتظامی و همچنین اعمال می شود. قانون مجازات اسلامی برای موارد قصور پزشکی در صورتی که منجر به مرگ شود مجازات حبس در نظر گرفته است، اما سازمان نظام پزشکی معتقد است که این مجازات باید به جرایم نقدی یا خدمات پزشکی تبدیل شود تا مردم از آن محروم نشوند. دسترسی به پزشک.”
این موضوع باعث گلایه بسیاری از بیماران از عدم برخورد جدی پزشکان شده است که به دلیل سهل انگاری باعث آسیب رساندن به آنها شده است و آرای صادره برای پزشکان و کادر درمانی را مقصر و قصور را ناکافی و ناعادلانه می دانند.
جوانی که به دلیل تحویل آمپول اشتباه دچار اختلال هوشیاری و تکلم شده بود، در این باره به تسنیم می گوید: پس از ماه ها دویدن، سرانجام پس از عوارض شدیدی که منجر به اختلال در گفتار، راه رفتن و زندگی روزمره ام به دلیل زایمان شد. دارو اشتباه بوده است، سازمان نظام پزشکی اعلام کرد که در برخورد با فردی که سهل انگاری کرده، فقط سعی کرده اند این تخلف را در پرونده پلیس وارد کنند و در مجله نظام پزشکی درج کنند!
وی می افزاید: زندگی من بعد از تحویل این داروی اشتباه تغییر کرده است و حتی قادر به انجام بسیاری از کارهای روزمره به تنهایی نیستم و بسیاری از کارهای روزانه ام را نمی توانم انجام دهم، اما آخرین شیوه برخورد نظام پزشکی با فرد اشتباهی این است که تخلفی را وارد پرونده کرده است.
قانون در مورد جریمه پزشکان چه می گوید؟
طبق قانون مجازات اسلامی، اگر پزشک در معالجهای که انجام میدهد، موجب ضرر یا صدمه بدنی شود، ضامن پرداخت است مگر اینکه عمل او مطابق مقررات پزشکی و موازین فنی باشد یا قبل از معالجه تبرئه شده باشد. هیچ تقصیری نکن
همچنین سازمان نظام پزشکی مرجع رسیدگی به تخلفات حرفه ای پزشکی بوده و از طریق کمیسیون های تخصصی خود به شکایات بیماران از پزشکان و کادر درمانی رسیدگی می کند. این شکایات می تواند منجر به اقدامات انضباطی مانند اخطار، تعلیق یا لغو مجوز پزشکی شود.
سازمان پزشکی قانونی مسئول است
حال سازمان پزشکی قانونی باید به این سوال پاسخ دهد که چرا باید افرادی که به دلیل قصور پزشکی دچار آسیب های جسمی و روحی شده اند در پیچ و خم بروکراسی های کمیسیون های این سازمان قرار گیرند و علاوه بر آن متحمل عواقب آسیب های ناشی از آن شوند. اشتباهات کادر پزشکی، آنها باید هزینه های زیاد و اتلاف وقت برای رفت و آمدهای طولانی را تقبل کنند؟
انتهای پیام/