دعانویسان بهتر از روانشناسان!/ بازار داغ خرافه! – خبرگزاری مهر اخبار ایران و جهان
خبرگزاری مهر – گروه سلامت: کتابهای قدیمیاش را باز میکند، نام زن را میپرسد، کتاب و تعدادی را ورق میزند خطی برای راضیه می نویسد! کاغذ سفید جوری می پیچد که در پایان مثلثی می ماند و بعد دستش را به طرف زن دراز می کند و می گوید: همیشه این کاغذ را همراه دارد. خوبروی کاغذ دیگری خطوط عجیبی می کشد و به زن می گوید این کاغذها را هر روز بسوزان تا گره کارت باز کن
زنان با هم در منزل دعاکننده حاضر شوند زمین زمین می کنند و می گویند اگر بین زن و مرد فرق باشد حالشان خوب می شود، اگر زن باردار نشد بچه دار می شود، اگر دختر بزرگ شد و بزرگ شد و ازدواج نکرد. یک دعا خودشو میشوره و بعدش حتما ازدواج میکنه!
این روزها پای رمال و دعانویس به فضای مجازی و کی به صفحه این باز شده است افراد در بازدید می بینیم که برخی از آنها حتی اقدام به فال گیری می کنند و به مخاطب پیشنهاد می کنند که با واریز مبلغی از 500 هزار تا 20 میلیون تومان با چند تا قطعه کاغذ گره برای باز کردن کار خود، البته، به مبلغ غیر نقدی مشکل مرجع انجام دهنده بستگی داره!
بر اساس نظرات کارشناسان و روانشناسان نماز سحر و جادو جایگاه علمی ندارد و خرافه محسوب می شود و تا زمانی که از جهل سود می برند افراد استفاده می کنند و تا افراد در جامعه افراد ساده لوح و فالگیر و فالگیر هستند و بازارشان داغ خواهد ماند. اما متاسفانه امروز برخی را می بینیم از افراد به جای اینکه به مراکز مشاوره یا درمان مراجعه کنید و پیدا کنید راه حل از نظر منطقی و علمی آینده و زندگی خود را به دست افرادی می سپارند که برخی از آنها حتی سواد ندارند. بررسی علل شیوع این پدیده لیلا رحیمیان، روانشناس بالینی گفتگویی داشتیم.
مردم با کارکرد روان درمانی آشنا نیستند
رحیمیان درباره اینکه چرا افراد جامعه هنوز ارتباط مناسبی با روان درمانگران و رفع مشکلات روحی پیدا نکرده اند. ماسه اش و فالگیرها اشاره می کنند، توضیح می دهد: بسیاری از مردم با اهمیت و کارکرد روان درمانی یا مشاوره آشنایی ندارند. آموزش ها عمومی هنوز اطلاعات کافی برای درک اهمیت سلامت روان و اثرات آن بر زندگی وجود ندارد و این عدم آگاهی می تواند باعث توجه کمی به روان درمانی شود. در بسیاری از فرهنگ ها، از جمله فرهنگ ما، به روانشناس یا روانپزشک همچنان تابو محسوب می شود و برچسب های منفی به آن می چسبانند.
بسیاری از مردم از این می ترسند که دیگران فکر کنند “مشکل جدی” دارند یا اینکه دچار اختلال روانی هستند در حالی که که نمی دانند اگر دچار افسردگی شوند ممکن است عواقب بدی برایشان به همراه داشته باشد. ما به دلیل عدم آگاهی در این زمینه کمتر به سلامت روان خود اهمیت می دهیم به همین دلیل است ما حتی علائم افسردگی را نمی دانیم و اگر بدانیم خیلی سطحی به آن نگاه می کنیم. متاسفانه نگاه کن افراد جامعه در حوزه روانی بسیار کم عمق است.
رمالی راه حل هیچ مشکلی به سرعت وجود ندارد
وی در پاسخ به این سوال که آیا مراجعه کنندگان به رمل اختلال روانی دارند؟ وی می گوید: نمی توان گفت کسانی که به دعانویسان مراجعه می کنند قطعا اختلال روانی دارند، اما می توان گفت نیازی پشت این ماجرا نهفته است که می خواهند هر چه زودتر شفا پیدا کنند. اون مشکل و رفع نیاز بسیاری از افراد آنها به دلیل اعتقادات مذهبی، سنتی یا فرهنگی به کتاب های دعا و روش های مشابه روی می آورند زیرا این روش ها در جامعه یا خانواده آنها پذیرفته شده است.
همچنین ممکن است افراد به دلیل عدم دسترسی به منابع روانشناختی مناسب، هزینه های زیاد و یا عدم اعتماد به روانشناس به روش های سنتی تری روی بیاورند. در عین حال، برخی از افراد به دلیل ناآگاهی از روش های علمی و مؤثر روان درمانی در شرایط سخت به دعانویسان مراجعه می کنند و شاید این ناشی از کمبود اطلاعات.
ماسه ها همه مشکلات را گردن دیگران می اندازد!
روانشناس بالینی در مورد با عجله بودن افراد در تصمیم گیری آنها تاکید می کند که از کسانی که آگاهی بالاتری دارند انتظار می رود تصمیمات آگاهانه تری بگیرند به همین دلیل است باید مسیر حق انتخاب آیا کسانی نیز وجود دارند که به دلیل هزینه های بالا روانشناس و مدت طولانی را که قرار است برای رفع حاجت صرف کنند به دعا کننده مراجعه می کنند. برای این منظور با عجله نقش اساسی در تصمیم گیری سلام اشتباه می کنند، معتقدند به جای اینکه 10 جلسه به روانشناس مراجعه کنند، با یک بار مراجعه به دعانویس و گرفتن دعا و طلسم مشکلشان حل می شود. بنابراین سرعت در نتیجه گیری یکی از دلایل مهم مراجعه به دعانویس است. با مراجعه به روانشناس متوجه می شویم که بخشی از مشکلات به خاطر خودمان است اما وقتی به رمل می رویم همه مشکلات را گردن دیگری می اندازیم. پرتاب می کند و ما باعث جنگ و دشمنی با خانواده و دوستان می شویم به همین دلیل است برای برخی دیگر، مکانیسم دفاعی فرافکنی را تجویز و استفاده می کنند.
چرا داروها جایگزین روان درمانی شدند؟
نقش او در بحث فرهنگی و اجتماعی چیست؟ انتخاب روانشناسان یا دعانویسان توضیح می دهند که نقش مسائل فرهنگی و اجتماعی در انتخاب بین روانشناس و دعانویس بسیار مهم است. در برخی جوامع ناشی از باورهای سنتی و اعتقادات مذهبی است افراد مشکلات روحی و روانی او به نیروهای ماوراء طبیعی طبیعت و دعانویسی را نسبت دهند.
این باورها از کودکی افراد شکل گرفته، آنها را به دنبال راه حل های معنوی و غیر علمی به جای درمان علمی سوق می دهد. همچنین در جوامعی که انگ اجتماعی در مورد مشکلات روانی وجود دارد، افراد آنها از مراجعه به روانشناس اجتناب می کنند، زیرا قضاوت آنها از برچسب زدن می ترسند. در این شرایط به نظر می رسد دعانویس گزینه ارزان تر، در دسترس تر و بدون انگ اجتماعی است.
علاوه بر این، عدم آگاهی عمومی خدمات روانشناختی و اهمیت سلامت روان افراد به دعانویسی روی آورید. بسیاری از افراد آنها نمی دانند که مشکلات روانی قابل درمان علمی است و در عوض به روش های سنتی متوسل می شوند.
تجربیات مثبت دعانویسی در بین آشنایان نیز تاثیرگذار است و می تواند به این باورهای غلط دامن بزند. برای تشویق افراد برای استفاده از خدمات روانشناسی باید آگاهی و آموزش بیشتر در جامعه صورت گیرد افراد دریابید که سلامت روان بخش مهمی از زندگی است و می توان آن را به صورت علمی و حرفه ای درمان کرد.
وقتی به ماسه ها نوعی توسعه فرهنگی در جامعه را تایید می کنیم و از طرفی اگر بگوییم به روانشناس مراجعه کرده ام و نتیجه گرفته ام. به آرامی به آرامی این فرهنگ سازی اتفاق می افتد که افراد تا مشکلاتشان حل شود درمانگر رجوع به و از آن پس شود افراد آنها متوجه می شوند که با مراجعه به روانشناس، قرار نیست هیچ برچسبی بر آنها زده شود در حال حاضر زشتی آن تا حدی شکسته است.
سوء استفاده رمال از ناامیدی مردم
رحیمیان درباره مراجعه به کتاب دعا به دلیل ناامیدی در افراد بله، در بسیاری از موارد افرادی که با مشکلات یا ناامیدی در زندگی خود به دعانویسان مراجعه می کنند. مواجه شد این هستند افراد آنها ممکن است به دلایل مختلف از جمله مسائل عاطفی، مالی، سلامتی یا روابط شخصی احساس ناامیدی یا درماندگی کنند و به دنبال راه حلی سریع خارج از چارچوب معمول باشند. نوشتن دعا و مراجعه به افراد ادعای داشتن توانایی های ویژه به نوعی به آنها امید می دهد که بتوانند بر این مشکلات غلبه کنند.
همچنین در برخی از فرهنگ ها، باورهای سنتی و خرافات نقش مهمی در این موضوع دارند افراد آنها فکر می کنند که دعانویسان قدرت خاصی در تغییر اوضاع دارند. برای افرادی که علاقه مند به راه حل های علمی یا مشاوره ها از نظر روانی به آنها اعتماد نکنید یا آنها را ناکافی بدانید، به نظر می رسد مراجعه به دعانویس راه حل جایگزینی است که می تواند آرامش خاطر را فراهم کند. موقت برای ارائه
هزینه گزاف خدمات روانشناسی
موبایل آمارها نشان می دهد که اختلالات روانی در کشور ما کمتر از میانگین جهانی است، اما مشکلاتی مانند مراجعه نکردن به روانشناس، گرانی خدمات روانشناختی و … بخشی از بیمه یکی از دلایل فرار محسوب نمی شود افراد به سمت مشاوره است. در بموبایل از جوامع، به ویژه جوامع سنتی، مراجعه به روانشناس همچنان با انگ ها همراه است. مردم ممکن است احساس کنند که دیگران به آنها فکر می کنند مشکل آنها بیماری روانی شدید دارند یا ضعیف هستند و این ترس از قضاوت باعث می شود از ملاقات امتناع کنند.
بسیاری از افراد آنها دقیقاً نمی دانند یک روانشناس چه کار می کند و فکر می کنند که روانشناس فقط برای مشکلات روانی جدی مراجعه می کند. در در حالی که که یک روانشناس می تواند در بسیاری از مسائل زندگی مانند مدیریت استرس، افزایش اعتماد به نفس، حل مشکلات خانوادگی و … کمک کند.
هزینه های مراجعه به روانشناس یا مشاور در برخی کشورها و بسیاری از آنها بالاست افراد آنها نمی توانند هزینه های مربوطه را پرداخت کنند. همین موضوع به عنوان یک مانع مالی برای مراجعه به روانشناس عمل می کند. برخی افراد به جای مراجعه به روانشناس از روش های جایگزین مانند مراجعه به دعانویس و فالگیر استفاده می کنند و این روش ها را کافی می دانند.
نقش مشاوره در کاهش مشکلات
رحیمیان در پاسخ به این سوال که نقش مشاوره در کاهش مشکلات زندگی چیست؟ در حال حاضر ما در حال برداشتن گام هایی به سمت آن هستیم جلوتر در مورد آن می بینیم افراد آنها دیگر از برچسب زدن نمی ترسند و به راحتی به روانشناس مراجعه می کنند و ترسی که در گذشته وجود داشت که هرکس به روانشناس مراجعه می کند بیماری روانی دارد، امروز این تفکر بسیار کمتر شده است اما به دلیل هزینه های زیاد. از مشاوره، به یک کالای لوکس تبدیل شده است افراد خاص شده است. و ما به عنوان کسانی که در رسانه فعالیت می کنیم باید فرهنگ سازی کنیم تا مردم آگاه شوند و برای حل مشکلات خود مراجعه کنند. راه حل حق یعنی مشاور برود و از راه نادرست دوری کند.
روانشناس ابتدا باید باورها و دغدغه های فرد را بررسی کند و دریابد که چه انگیزه هایی باعث شده که فرد به دعانویس مراجعه کند. شاید فرد به دلیل استرس، اضطراب یا مسائل حل نشده این کار را انجام دهد مسیر کشیده شود آموزش و پرورش تفکر منطقی و نقد علمی می تواند به فرد کمک کند تا باورهای نادرست خود را شناسایی و اصلاح کند. یک روانشناس می تواند مبانی و نشانه های علمی را توضیح دهد دادن محدودیت و عدم اصالت دعانویسی به انسان کمک می کند تا از این گونه افکار جدا شود.
در برخی موارد مراجعه به دعانویس نتیجه اضطراب و وسواس فکری است. روانشناس می تواند با شناسایی این علائم و درمان های مرتبط (مانند درمان شناختی-رفتاری) به فرد کمک کند تا با این مسائل کنار بیاید.