چند درصد ایرانیان به “اختلالات روان” مبتلا هستند؟
به گزارش گروه اجتماعی سلامت جو ، بی توجهی به سلامت روان در دنیای پرچالش امروزی همه جنبه های زندگی افراد را تحت تأثیر قرار داده و بر طرز تفکر، احساس و نحوه تعامل افراد در مواجهه با حوادث زندگی، نحوه مدیریت استرس، نحوه تعامل تأثیر می گذارد. با دیگران و تصمیمات مهم زندگی در هر مرحله از زندگی موثر است.
یکی از مهم ترین عواملی که افراد را نسبت به سلامت روان خود بی توجه می کند، انگ اجتماعی اختلالات روانی هنگام مراجعه به مشاور، روانشناس یا روانپزشک است که نه تنها جامعه ایران، بلکه همه جوامع را تحت تاثیر قرار داده است. از سوی دیگر، پایین بودن سطح سواد سلامت مردم نیز باعث می شود که مقوله خودمراقبتی در حوزه سلامت روان همچنان مورد غفلت قرار گیرد. درست است که در سال های اخیر انگ مراجعه به مشاور یا روانشناس تا حدودی کاهش یافته است، اما این نگرش همچنان پابرجاست و سلامت روان جزو اولویت های زندگی مردم محسوب نمی شود.
با وجود عوامل استرس زای فراوانی که هر لحظه آماده حمله به روان بی دفاع مردم است، زمان آن فرا رسیده است که مقوله پیشگیری در رأس تصمیم گیری های کلان قرار گیرد و همه نقاط کشور به نوعی در این زمینه نقش آفرینی کنند. زیرا این موضوع نه تنها به بهبود کیفیت زندگی فردی کمک می کند بلکه پایه های اجتماعی و فرهنگی ما را تقویت می کند. با ارتقای سلامت روان، میتوانیم جهانی ایجاد کنیم که در آن همه احساس امنیت، شادی و رضایت کنند.
سلامت روان موضوعی فراگیر و بین رشته ای است
محمدرضا شالبافان; روانپزشک و رئیس اداره سلامت روان، اجتماعی و ترک اعتیاد وزارت بهداشت وی با بیان اینکه سلامت روان موضوعی فرابخش و فرابخشی است، افزود: شرایط اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و فرهنگی در همه جوامع می تواند منشأ آسیب های روانی در افراد باشد و در این زمینه جدا از وزارت بهداشت. ، همه نهادهای دولتی و غیردولتی نقش دارند
وی افزود: درست است که وزارت بهداشت متولی سلامت است، اما بیشتر مولفه های تاثیرگذار بر سلامت خارج از حوزه وزارت بهداشت است و تلاش وزارت بهداشت بر این است که به منظور ارائه خدمات متمرکز شود. برای بهبود وضعیت سلامت روان و کاهش آسیب ها و پیشگیری و درمان بیماری ها.
شالبافان ادامه داد: با توجه به اینکه بر اساس آخرین آمار در کشور ما از هر چهار نفر یک نفر به یکی از اختلالات روانی مبتلا است، همه دستگاه ها باید با جدیت در زمینه کاهش اختلالات روانی برنامه ریزی و گام بردارند چرا که دستیابی به اهداف کلان و سیاست های بالادستی در جامعه سالم محقق می شود.
وی با بیان اینکه افسردگی و اختلالات اضطرابی شایع ترین مشکلات سلامت روان در کشور است، عبور از اپیدمی کووید 19 را یکی از عوامل زمینه ساز بیماری های روانی انسان ها دانست و تصریح کرد: پس از اپیدمی کووید 19، اختلالات روانپزشکی نیز به وجود آمده است. در سراسر جهان افزایش یافت. می تواند ناشی از تشدید مشکلات اجتماعی، اقتصادی، خانوادگی و فردی در این زمان باشد.
رئیس دفتر سلامت روان، اجتماعی و اعتیاد وزارت بهداشت با بیان اینکه انسان سالم محور توسعه پایدار است، بر لزوم توجه دولت ها به سلامت روان مردم تاکید کرد و گفت: در این راستا ، وزارت بهداشت جمهوری اسلامی ایران نیز در سه سطح به مشکلات روانی می پردازد. وی با بیان اینکه سطح اول مراکز جامع سلامت، سطح دوم مراکز درمانی سرپایی سراج و سطح سوم بیمارستانهای تخصصی روانپزشکی برای ارائه خدمات بستری است، عنوان کرد.
شالبافان ادامه داد: حدود 3 هزار روانشناس در مرکز جامع سلامت به مددجویان خدمات بهداشت روان ارائه می کنند. همچنین 106 مرکز سراج در کشور داریم که خدمات تخصصی سلامت روان به صورت سرپایی ارائه می کنند.
ضرورت توسعه خدمات مشاوره سلامت روان در کشور
وی با تاکید بر اینکه خدمات سلامت روان باید در سطح کشور توسعه و ارتقا یابد، گفت: با توجه به آمار اختلالات روانی و گستردگی جغرافیایی کشور، توسعه خدمات مشاوره سلامت روان و افزایش دسترسی به این خدمات ضروری است.
وی با بیان اینکه خودمراقبتی یکی از جنبه های مهم پیشگیری از بیماری است که در حوزه سلامت روان و مقابله با حوادث استرس زا از اهمیت ویژه ای برخوردار است، ادامه داد: افراد می توانند با شرکت در کارگاه های آموزشی معتبر برای افراد، سواد سلامت روان خود را ارتقا دهند. توانمندسازی یا رجوع به مشاور، غنی کنند. کتاب ها و مقالات معتبر نیز نقش بسزایی در افزایش آگاهی نسبت به مسائل سلامت محور دارند. مواجهه با رویدادهای استرس زا در زندگی روزمره اجتناب ناپذیر است، اما سازگاری بهینه با این رویدادها بسیار بسیار مهم است. یکی از وظایف اصلی دفاتر و مراکز بهداشت روان، اجتماعی و ترک اعتیاد وابسته به وزارت بهداشت، توانمندسازی افراد در مواجهه با شرایط استرس زا زندگی است.
وی با اشاره به اهمیت سلامت روان در محیط کار به عنوان بخش عمده ای از زندگی روزمره مردم، تصریح کرد: شعار روز جهانی بهداشت روان و هفته ملی سلامت روان در سال جاری «اولویت امروز سلامت روان در محیط کار است» و هدف اصلی این هفته ارتقاء و افزایش آگاهی و تغییر و اصلاح نگرش مردم نسبت به مسائل بهداشت روان است.
سلامت روان در محیط کار پایه و اساس یک خانواده سرزنده است
شالبافان با بیان اینکه سلامت روان در محیط کار زمینه ساز سلامت روان و نشاط اعضای خانواده است، افزود: پیشگیری از اختلالات روانپزشکی بر درمان این اختلالات یعنی قبل از گرفتار شدن در دام استرس، اضطراب و افسردگی اولویت دارد. ، باید در نظر داشت که چگونه توانمندسازی فردی آگاهی یافت.
وی بیان کرد: محیط کار می تواند استرس زا باشد اما آگاهی از نحوه مقابله با استرس شغلی برای همه افراد اعم از کارفرما و کارمند یک امر ضروری است. در این راستا مطالب آموزشی با رویکرد بومی سازی تهیه و در اختیار سازمان ها و مراکز قرار گرفته است.
این روانپزشک تشخیص و مداخله زودهنگام اختلالات روانی را در افزایش توانمندی افراد و ارتقای سطح سلامت روانی جامعه موثر دانست و اظهار داشت: نیمی از جمعیت جهان شاغل هستند و اکثر آنها ساعات طولانی را در محیط کار سپری می کنند. بنابراین محیط کار باید امن باشد، شاد و آرام باشد. جامعه متشکل از افراد است و اگر سلامت روان تک تک افراد جامعه تامین شود، سلامت روان جامعه به صورت زنجیره ای تامین می شود.
شالبافان با بیان اینکه سلامت روان کارکنان منجر به افزایش بهره وری محیط کار می شود، اظهار داشت: همه ما در محیط کار در قبال سلامت روان خود و همکارانمان مسئول هستیم و باید سعی کنیم منشأ نباشیم. آسیب روانی به دیگران از طرفی درصد بسیار زیادی از بار مالی سیستم ها اعم از گردش نامناسب و از دست دادن درآمد ناشی از کاهش عملکرد کارکنان و مشکلات روانی آنهاست.
رئیس دفتر سلامت روانی، اجتماعی و اعتیاد وزارت بهداشت افزود: مردم باید نسبت به اهمیت سلامت روان خود حساس بوده و مانند بیماری های جسمی در صورت نیاز به درمان، کنترل و مداخلات تخصصی مراجعه کنند. یک مشاور، روانشناس و روانپزشک. هر فردی ممکن است در هر دوره ای از زندگی خود به دلایل مختلف دچار اختلالات روانی شود، اما باید هر چه زودتر مشکل خود را کنترل و درمان کند.
مسئول سلامت روان اطرافیان خود باشید
وی بیان کرد: هرگونه تغییر در افکار، احساسات، خواب یا اشتها را باید جدی گرفت و فرد باید درمان به موقع را انجام دهد و در صورت سلامت روانی آن را حفظ کند. همچنین باید مسئول سلامت روان اطرافیان خود باشیم و اگر فردی در خانواده یا محل کار نیاز به مداخلات بهداشت روانی دارد، او را راهنمایی کنیم.
به گفته رئیس اداره سلامت روان، اجتماعی و ترک اعتیاد وزارت بهداشت، مراکز جامع سلامت در سراسر کشور فعال است و افرادی که نیاز به مشاوره و مداخلات درمانی دارند می توانند به این مراکز مراجعه کنند.
اهمیت انگ زدایی از اختلالات روانی
وی بر اهمیت انگ زدایی از اختلالات روانی تاکید کرد و گفت: همه افراد باید این نگرش را در خود ایجاد کنند و بدون قضاوت در مورد اطرافیان خود به ارتقای سلامت روان خود کمک کنند. باید برای رفع انگ اختلالات روانی قدم برداریم و همه باید این اصلاح را شروع کنند.
مراقب آسیب های فضای مجازی باشید
وی در خصوص آسیب های فضای مجازی به سلامت روان گفت: فناوری جزء لاینفک زندگی روزمره انسان ها شده است و از محیط کار تا زندگی شخصی، فناوری در زندگی ما حضور دارد. با این حال، چالش اصلی امروزه یافتن تعادل بین استفاده مداوم از فناوری و اثرات منفی آن بر سلامت روان است.
شالبافان ادامه داد: ظهور شبکه های اجتماعی نگرانی ها در مورد تاثیر آن بر سلامت روان را افزایش داده است. تحقیقات نشان می دهد که استفاده بیش از حد از این بسترها به ویژه در گروه سنی کودکان و نوجوانان می تواند منجر به کاهش عزت نفس، انزوا، افسردگی و اعتیاد به اینترنت و شبکه های مجازی شود.
وی بیان کرد: ارتباطات اجتماعی از طریق شبکه های مجازی و اینترنت بسیار ضعیف تر از ارتباطات واقعی است و در درازمدت منجر به انزوای اجتماعی، افسردگی و به خطر افتادن سلامت روان افراد می شود. آسیب
ورزش کنید تا پرانرژی بمانید
رئیس دفتر سلامت روان وزارت بهداشت توصیه کرد: برای حفظ سلامت روان می توان از در دسترس ترین روش ها در زندگی روزمره استفاده کرد. برای مثال می توانید استفاده از شبکه های مجازی را محدود کرده و ورزش را جایگزین آن کنید.
به گفته وی خواب منظم، تغذیه مناسب، مدیریت استرس، تاب آوری در بحران ها، بهبود مهارت های زندگی، پرداختن به فعالیت های هنری، طبیعت گردی، یادگیری مهارت های جدید، حفظ روابط دوستانه و خانوادگی و پرهیز از مصرف دخانیات و الکل از جمله راهکارهای موجود است. گفت برای داشتن عقل سالم.
انتهای پیام/