سلامت خانواده

بلایی که کمبود این ویتامین برای استخوان ها می آورد

به گزارش خبرآنلاین، رئیس انجمن کارشناسان داخلی کشور می گوید: متاسفانه آزمایشات انجام شده در سال های اخیر نشان می دهد که 90 درصد مردم ایران دچار کمبود ویتامین D هستند.

همشهری آنلاین در گزارشی نوشت: کمبود ویتامین D یک معضل جهانی است که در افرادی که در مناطقی با نور خورشید محدود زندگی می کنند، شیوع بیشتری دارد. با این حال، مطالعات متعدد نشان داده است که ساکنان بسیاری از شهرها و کشورها که بیشتر در معرض نور خورشید هستند نیز دچار کمبود این ویتامین هستند که از دلایل آن می‌توان به آلودگی هوا، رنگ پوست افراد، زاویه تابش نور خورشید، قرار گرفتن در فضای باز برای مدت طولانی اشاره کرد. زمان کوتاه و عوامل دیگر باشد.

در ایران بر اساس آمارهای موجود بیش از 80 درصد جمعیت ایران (و به گفته برخی کارشناسان حدود 90 درصد ایرانیان) از کمبود ویتامین D رنج می برند که خطری برای سلامت جامعه محسوب می شود. زیرا این ویتامین ماده ای بسیار ضروری برای تامین سلامت است و علاوه بر نقش حیاتی در حفظ سلامت بدن، به عنوان عنصری مهم و کلیدی در سلامت روان نیز شناخته می شود.

چرا اکثر مردم ایران دچار کمبود ویتامین D هستند؟

اما چرا بیش از 80 درصد ایرانیان – زن و مرد – دچار کمبود ویتامین D هستند یا به اندازه کافی ویتامین D دریافت نمی کنند؟ و کمبود این ویتامین چه اثرات و عوارضی بر سلامتی ما می تواند داشته باشد؟

به گفته متخصصان، ویتامین D باید از طریق تغذیه و نور خورشید به بدن افراد برسد. میزان قرار گرفتن در معرض نور خورشید در میزان تولید ویتامین D موثر است و پوشاندن بدن، عدم قرار گرفتن در معرض نور خورشید، آلودگی هوا و … می تواند میزان تولید ویتامین D توسط پوست را کاهش دهد. بنابراین این مقدار باید از طریق تغذیه جبران شود. افرادی که تغذیه مناسبی ندارند این شانس را از دست می دهند و دچار کمبود این ویتامین مهم و عوارض و بیماری های ناشی از کمبود آن در بدن می شوند. بنابراین تامین این ویتامین از طریق قرص و در مواردی آمپول ضروری است تا بدن دچار کمبود آن نشود.

دکتر ایرج خسرونیا، فوق تخصص گوارش و رئیس انجمن متخصصین داخلی کشور می گوید: متاسفانه آزمایشاتی که در سال های اخیر انجام شده و در حال بررسی نتایج آن هستیم، نشان می دهد که 90 درصد مردم ایران دچار کمبود ویتامین D هستند. حالا یا به دلیل رژیم غذایی اشتباه و یا به دلیل عدم قرار گرفتن در معرض آفتاب کافی.

دکتر خسرونیا درباره اهمیت ویتامین D در تامین سلامت توضیح می دهد: ویتامین D در متابولیسم استخوان ها نقش دارد و به دلیل محلول بودن در چربی برای سلامت مغز و نورون های مغز نیز موثر است. اگر این ویتامین به بدن ما نرسد یا کم باشد، میزان کلسیم بدن یا انباشته شده در استخوان ها کمتر از حد معمول می شود و این امر منجر به پوکی استخوان می شود.

عوارض کمبود این ویتامین را جدی بگیرید

رئیس انجمن متخصصان داخلی کشور با تاکید بر اینکه پوکی استخوان و اختلالات استخوانی از مهم ترین عوارض کمبود کلسیم و ویتامین D است، ادامه داد: به همین دلیل است که اکثر ایرانیان بعد از 50 سالگی به پوکی استخوان و اختلالات استخوانی مبتلا می شوند. .

به گفته این پزشک، تامین مقدار کافی ویتامین D به تقویت سیستم ایمنی و محافظت از بدن در برابر پوکی استخوان، پیشگیری از بیماری های قلبی، بیماری های عفونی و خودایمنی کمک می کند و طبیعتا کمبود آن عوارض جسمی و روحی زیادی مانند ضعف استخوان ها را به همراه دارد. دردهای استخوانی، ضعف عضلانی، اضطراب، افسردگی و غیره.

دکتر خسرونیا در پاسخ به این سوال که آیا درست است که کمبود این ویتامین منجر به سرطان می شود، می گوید: خیر، هنوز مطالعاتی که این موضوع را تایید می کند بیرون نیامده است.

زیاده روی نکنید

این متخصص گوارش با بیان اینکه کمبود ویتامین D می تواند به صورت خستگی، ضعف عضلانی، دردهای استخوانی مانند کمردرد، پا درد و اختلالات خلقی خود را نشان دهد، می گوید: معمولاً مردان کمتر از زنان دچار کمبود این ویتامین می شوند و دلیل آن است. این است که آقایان بیشتر در معرض آفتاب هستند، بسیاری از خانم ها خانه دار هستند و هیچ فعالیتی در بیرون از منزل ندارند یا کمتر فعالیت می کنند، خانم ها بیشتر از آقایان از ضد آفتاب استفاده می کنند و این موضوع اشعه UVB (اشعه ماوراء بنفش نوع B) را که برای تولید ویتامین لازم است جذب می کند. D. کاهش می دهد همچنین محدودیت های غذایی زنان معمولا بیشتر به دلیل تلاش برای کاهش وزن و حفظ تناسب اندام است. همه این دلایل باعث می شود خانم ها بیشتر در معرض کمبود این ویتامین قرار بگیرند و باید بیشتر مراقب باشند.

دکتر خسرونیا همچنین به این موضوع مهم اشاره می کند که کمبود ویتامین D نباید باعث مصرف خودسرانه یا افراط در مصرف آن شود. زیرا دوز مصرفی هر فردی با فرد دیگر متفاوت است و تنها زمانی می توانیم متوجه کمبود این ویتامین در بدن خود شویم که برای آزمایش خون مراجعه کنیم و نتیجه آزمایش را به پزشک نشان دهیم. پزشک باید تعیین کند و تجویز کند که چه مقدار و چه مقدار از این ویتامین برای شما مناسب است.

به گفته این پزشک متخصص، مصرف زیاد این ویتامین باعث رسوب آن در بدن شده و مشکلات و عوارض بدتری را به همراه دارد. عوارضی مانند افزایش سطح کلسیم خون، بی اشتهایی، نارسایی کلیه و نارسایی آنها، سنگ کلیه، ضعف عضلانی، اختلالات گوارشی مانند دل درد، یبوست یا اسهال، افزایش فشار خون و حتی مسمومیت. پس هرگز این ویتامین را خودسرانه مصرف نکنید و اجازه دهید پزشک مقدار و زمان مناسب مصرف آن را تعیین کند.

۴۷۲۳۶

منبع:خبرآنلاین

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا