برای کاهش وزن، تنها کاهش کالری موثر نیست
ضیاءالدین مظهری در گفت و گو با خبرنگار ایمنا با بیان اینکه بدن افراد کالری غذای مصرفی را از طریق متابولیسم اولیه، هضم غذا و فعالیت بدنی می سوزاند، اظهار کرد: بیشترین میزان انرژی مصرفی بدن افراد مربوط به متابولیسم پایه است که عبارت است از: صرف فعالیت اندام های حیاتی می شود. و 10 تا 15 درصد انرژی بدن صرف هضم غذای خورده می شود.
وی با اشاره به اینکه اگر میزان کالری مصرفی افراد با کالری سوزانده شده برابر باشد تغییر چندانی در وزن ایجاد نمی کند، افزود: برای کاهش وزن و کاهش وزن باید میزان دریافت کالری محدود شود، زیرا با مصرف در کالری بیش از حد، انرژی از دست می رود. با مصرف، بدن کالری های باقیمانده را برای زمان های لازم ذخیره می کند، برخی از آنها به صورت گلیکوژن در ماهیچه ها ذخیره می شود و بیشتر آن ها به صورت چربی ذخیره می شوند و منجر به افزایش وزن می شوند.
این متخصص تغذیه و رژیم درمانی با اشاره به اینکه اگر کالری دریافتی کمتر از کالری مصرفی روزانه افراد باشد، بدن از ذخایر خود استفاده کرده و منجر به کاهش وزن می شود، تصریح کرد: منبع کالری دریافتی علاوه بر میزان آن است. برای کاهش وزن، بسیار مهم است و اگر رژیم غذایی افراد سرشار از فروکتوز باشد، شاهد مقاومت بدن افراد در برابر انسولین، افزایش قند خون و افزایش تری گلیسیرید و کلسترول بد خواهیم بود.
مظهری با اشاره به اینکه مصرف چربی های غیراشباع سالم باعث افزایش باروری و جایگزینی چربی های اشباع شده به جای چربی های غیراشباع خطر ابتلا به بیماری های قلبی عروقی را کاهش می دهد، ادامه داد: ریزمغذی هایی که افراد در طول روز مصرف می کنند بر میزان سیری و گرسنگی تاثیر می گذارد. آنها نقش دارند و غذاهای با پروتئین و فیبر بیشتر افراد را برای مدت طولانی تری سیر نگه می دارند، اما فروکتوز احساس گرسنگی افراد را بیشتر از گلوکز تحریک می کند.
وی با بیان اینکه برخی از غذاها برای هضم و جذب انرژی بیشتری نیاز دارند، گفت: پروتئین ها بیشترین انرژی را برای هضم و جذب نیاز دارند و رژیم های غذایی پر پروتئین می تواند سوخت و ساز بدن را افزایش داده و کالری بیشتری و همچنین میزان مواد مغذی را بسوزاند. دریافتی از غذاهای مختلف نیز در مقایسه با کالری دریافتی افراد بسیار مهم است.
این متخصص تغذیه و رژیم درمانی افزود: غذاهای با مواد مغذی بیشتر از جمله ویتامین ها و مواد معدنی نسبت به غذاهای ناسالم در کاهش وزن افراد موثر خواهد بود و اگر افراد کالری دریافتی خود را کاهش دهند اما این کالری ها را از غذاهای ناسالم دریافت کنند. آنها دچار گرسنگی سلولی خواهند شد، در نهایت بدن مجبور می شود از ذخایر خود برای تامین مواد مغذی مورد نیاز و کاهش عملکردهای غیر حیاتی بدن مانند رشد مو استفاده کند.